INFO


Sejarah tidak boleh menolak, peranan A.L Birch, seorang jurutera British yang membawa set radio pertama ke Malaya pada tahun 1921. Dengan kemasukan radio tersebut, maka tertubuhlah Persatuan Wireless Johor pada tahun 1923, yang memulakan siaran melalui gelombang 300 meter. Pada tahun 1925, Persatuan yang sama juga ditubuhkan di Pulau Pinang. Diikuti pula dengan penubuhan Persatuan Wireless Tanah Melayu di Kuala lumpur pada tahun 1928. Persatuan Wireless Pulau Pinang telah berjaya mendapat lesen yang juga merupakan lessen pertama dikeluarkan di Malaya pada 24 Ogos 1934 atas nama seorang ahli persatuan bernama Khoo Sian Ewe.

Penubuhan Jabatan Siaran Radio di Singapura pada 1 April 1946, secara rasmi menjadi tarikh keramat bermulanya sejarah radio di Malaya. Perkembangan dan keberkesanan Radio Malaya turut mempengaruhi Sabah & Sarawak. Ini kerana pada tahun 1952, telah menyaksi bidang penyiaran secara percubaan bermula di Borneo Utara. Pelancaran Rasmi Radio Sarawak pada tahun 1954 & Radio Sabah pada tahun berikutnya telah membawa era baru kepada rakyat Sabah & Sarawak.

Siaran langsung penurunan The Union Jack & pengisytiharan kemerdekaan yang disiarkan secara langsung oleh Radio Malaya adalah bahan sejarah yang amat penting yang telah dilaksanakan oleh Radio Malaya.

Satu demi satu peristiwa bersejarah Radio Malaya, dibawa kepada pendengarnya. Nyata Radio Malaya adalah amat penting ketika itu untuk menjadi mata, telinga dan mulut rakyat bagi menyatakan matlamat dan arah tuju pentadbiran kerajaan. Selain daripada berperanan untuk menyebar berita, Radio Malaya banyak menyiarkan kejayaan kerajaan dalam membangun Negara. Juga mewujudkan suasana harmoni di kalangan rakyat yang terdiri daripada pelbagai bangsa & agama.

Radio Malaya juga banyak memainkan peranannya dalam membentuk sahsiah diri untuk menyemarak dan memperkayakan pejuang, pelapis, pengamal seni tanah air, radio juga banyak menganjurkan pertandingan. Antaranya bintang radio yang telah melahirkan ramai bintang seni yang disegani hingga ke hari ini.

Peranan stesen radio negeri-negeri juga, banyak membantu kerajaan untuk mendengar dan menyelami permasalahan rakyat. Ini menjadikan RTM sebagai saluran yang berkesan untuk menjadi lidah rakyat & kerajaan. Menyedari masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum & etnik, RTM telah mewujudkan beberapa siaran radio yang mewakili kaum & etnik Malaysia. Keberkesanan stesen radio ini amat ketara & memberi satu impak besar kepada masyarakat. Ianya dapat kita lihat sehingga hari ini.

SEJARAH STESEN

RTM Limbang merupakan stesen kawasan yang pertama dibangunkan selepas RTM Kuching, Sarawak. Stesen ini telah dirasmikan oleh Tuan Yang Terutama Gabenor Sarawak, Tun Datu Tuanku Hj.Bujang bin Tuanku Hj. Othman pada 17 April 1971. Kerajaan pusat telah memperuntukkan sebanyak RM2.1 juta bagi pembinaan bangunan ini.

Bangunan Penyiaran Limbang terletak di kawasan seluas 1 hektar di Jalan Penyiaran yang dahulunya Jalan Fisher dan jaraknya hanya 1 kilometer dari pusat bandar Limbang. Manakala stesen pemancar pula terletak di kawasan seluas 11.78 hektar di Jalan Kubong, 5 kilometer dari bangunan penyiaran. 
      
Mendiang Chew Hock Guan menjadi Pengawal Penyiaran yang pertama untuk stesen ini manakala Encik Tuah Idris sebagai Ketua Bahagian Rancangan yang pertama. Jumlah kakitangan ketika itu cuma sekitar 25 orang merangkumi Bahagian Rancangan, Kejuruteraan dan Pentadbiran.

Siaran tempatan dinamakan Rangkaian Merah untuk dua perkhidmatan bahasa iaitu Bahasa Bisaya dan Lun Bawang manakala Rangkaian Kuning untuk Perkhidmatan Bahasa Melayu.

Siaran bermula pada jam 6.30 petang dengan Perkhidmatan Bisaya hingga pukul 7.00 malam (30 minit) diikuti dengan Perkhidmatan Lun Bawang dari pukul 7.00 malam hingga 7.30 malam (30 minit). Siaran dipancarkan melalui gelombang sederhana (MW) 344 meter / 873 kilohertz.

Siaran berakhir dengan Perkhidmatan Melayu dari pukul 7.30 malam hingga 8.30 malam (1 jam). Siaran dipancarkan melalui gelombang sederhana (MW) 463 meter /648 kilohertz.

Skop liputan dan pancaran stesen ini boleh diikuti dengan jelas di negara jiran Negara Brunei Darussalam, Wilayah Persekutuan Labuan dan sebahagian daripada Negeri Sabah terutama daerah Beaufort, Sipitang, Long Pa' Sia dan Kalimantan.

Visi

  • Organisasi Penyiaran Terulung dan Bertaraf Dunia yang menjunjung Gagasan 1Malaysia

 

Misi

  • Menyebarluas maklumat yang sahih, tepat dan mutakhir.

 

Objektif

  • Menjadi peneraju negara bangsa menerusi perkhidmatan penyiaran berteraskan gagasan 1Malaysia
  • Memfaatkan teknologi maklumat dan media baharu untuk jangkauan khalayak yang maksimum
  • Memartabatkan Bahasa Melayu dalam membina negara bangsa